Prismodtagerne ISBJØRNEN 2020

ISBJØRNEN 2020 ER UDDELT

19.11.2020

For fjerde år i træk har Nordisk Film Fonden uddelt sine tre årlige hæderspriser under én samlet prisuddeling: ISBJØRNEN. Det skete ved en prisoverrækkelse i Studie 3 på Nordisk Film her til eftermiddag.

Igen i år har Nordisk Film Fonden uddelt tre hæderspriser, der blev overrakt til prisuddelingen ISBJØRNEN 2020

•    Nordisk Film Prisen går til filminstruktør og manuskriptforfatter Malou Reymann
•    Ove Sprogøe Prisen går til skuespiller Mille Dinesen
•    Erik Ballings Rejselegat går til filmfotograf Louise McLaughlin

Årets prismodtagere er: filminstruktør og manuskriptforfatter Malou Reymann, der modtager Nordisk Film Prisen 2020 på 114.000 kr. (1.000 kr. x Nordisk Films alder), skuespiller Mille Dinesen, der modtager Ove Sprogøe Prisen 2020 på 50.000 kr. samt fotograf Louise McLaughlin, der modtager Erik Ballings Rejselegat på 75.000 kr.

Nordisk Film Prisen 2020 går til Malou Reymann

Malou Reymann er debuterende spillefilminstruktør og manuskriptforfatter. Inden hun fik sin debut som instruktør tidligere på året med spillefilmen ’En Helt Almindelig Familie’, har hun instrueret og været forfatteren bag en række kortfilm og novellefilm. Hun har desuden selv stået foran kameraet som skuespiller i en række spillefilm og tv-serier.

Nordisk Film Prisen er en hæderspris, der har til formål at hylde og pege på et nyt stort talent i den danske filmbranche, som prisudvalget mener kan forankre dansk film i tiden, der kommer. Blandt de tidligere modtagere af Nordisk Film Prisen finder man blandt andre Lars von Trier, Anders Thomas Jensen, Fenar Ahmad, Gustav Möller og sidste års modtager Feras Fayyad. 

Som Mikael Rieks, juryformand for komitéen, understreger i motivationen for dette års Nordisk Film Prisen, er Malou den helt rigtige modtager af prisen, fordi hun formår at tage et aktuelt emne op og gøre en personlig historie relevant og genkendelig for publikum. 

”Din film er en modig debut, som tager udgangspunkt i det personlige, og du formår på smukkeste vis at inkludere dit publikum i den rejse, din hovedkarakter skal ud på. Temaerne i filmen synes at være både moderne og universelle på en gang, og det er en film til tiden med stor kulturel betydning og relevans.  Malou Reymann – du formår at fortælle historien på en måde, så man som publikum opnår en høj grad af intimitet og solidaritet med karaktererne, og du forfalder aldrig til det sensationelle og kulørte. Vi forstår og mærker de mennesker, der befolker fortællingen, og den problematik vi bliver vidne til i den lille familie, opleves SÅ nærværende, at filmen bliver en genkendelig og stor historie om identitet og forandring. Malou Reymann - du mestrer med al tydelighed at skildre komplekse følelser med fine penselstrøg og bruger med sikker hånd filmkunstens virkemidler til at fortælle din historie.”

Ove Sprogøe Prisen 2020 går til Mille Dinesen

Mille Dinesen er efter fem sæsoner i rollen som Rita i TV2-serien af samme navn, blevet dansk folkeeje. Mille blev uddannet skuespiller fra Statens Scenekunstskole i 2004 og fik sit gennembrud kun et år efter i hovedrollen i filmen og tv-serien ’Nynne’ (2005/2006). Hun har desuden medvirket i en række andre danske film og tv-serier. Senest havde hun hovedrollen i biografhittet ’Jagtsæson’ (2019), der solgte næsten en halv million billetter, og til næste år er hun aktuel i den romantiske komedie ’Rør ved mig’ overfor Ulrich Thomsen. Det er dog for hendes rolle som folkeskolelæren Rita, som for femte og sidste gang var på TV2’s sendeflade i tidligere i år, at Mille Dinesen modtager Ove Sprogøe Prisen.

I komitéens motivationstale fra Ove Sprogøes egen søn Hennings Sprogøe hedder det bl.a.: 
”Dit arbejde med at skabe Rita har været båret af din usædvanlige evne til først at forme hende fra fødslen, for derefter at tildele hende temperament, vilje, sårbarhed og sprækker. Sprækker der gør, at du skaber grønne skud på hende Rita, der vokser op, ud og væk fra komedien og over i det endnu mere risikable område, hvor du tager hende på dig. Figuren Rita er skabt så samvittighedsfuldt, det overhovedet er muligt for en skuespiller. Hvis Rita handler uforståeligt, overilet eller irrationelt, træder du ind og tager kuglerne. Hvis Rita ikke lykkes med sine ambitioner, så er det i fuld overensstemmelse med din viden om livet. Du tager dig af Rita, som var du hendes elskede søster. ”

Ove Sprogøe Prisen er en skuespillerpris og uddeles i år for 15. Gang. Den er tidligere givet til bl.a. Lene Maria Christensen, Mia Lyhne, Cecilie Stenspil, Nikolaj Lie Kaas, Pilou Asbæk, Danica Curcic, Ulrich Thomsen, Johanne Louise Schmidt, Nikolaj Coster-Waldau, Katrine Greis-Rosenthal og senest Esben Smed.

Erik Ballings Rejselegat 2020 går til Louise McLaughlin

Louise McLaughlin blev uddannet filmfotograf fra Den Danske Filmskole i år 2015. Hun har blandet andet været fotograf på filmen ’Harpiks’ (2019), dokumentaren ’Almost Human’ (2019), spillefilmen ’Vores mand i Amerika’ (2020) og er på nuværende tidspunkt fotograf på Netflix-serien ’Kastanjemanden’. I år 2018 var hun nomineret til en Robert som Årets Fotograf for filmen ’Team Hurricane’ (2017).

Louise modtager rejselegatet som et fotografisk talent, der formår at fotografere medfortællende, poetisk og sanseligt. I sin motiveringstale sagde komitéformand Lina Flint bl.a. følgende: 

”Du integrerer organisk de universer, du fremstiller, uden at miste det sitrende nærvær og altid i historiens tjeneste. Du er nysgerrig og modig og har senest med både ’Harpiks’ og ’Vores mand i Amerika’ vist din alsidighed og din tydelige stemme.”

Erik Ballings Rejselegat blev stiftet af Nordisk Film Fonden i 2006. Prisen er på DKK 75.000 og uddeles som rejselegat, fordi Erik Balling sammen med kollegaen Henning Bahs i mange år viste, at "rejser befordrer inspiration og skaberlyst - og giver kræfter til nye indsatser". 

Om Nordisk Film Fonden

Nordisk Film Fonden har bidraget til udviklingen i den danske filmbranche gennem de seneste 20 år. Fonden hjælper unge talenter ud i verden ved hjælp af legatportionerne Store- og Lille Isbjørn. Derudover yder fonden støtte til nye projekter med det formål at øge innovationskraften i filmbranchen ved at støtte projekter, der implementerer nye ideer og tiltag, som skaber værdi, såvel kunstnerisk som teknisk, og som har fokus på talentudvikling. 

Nordisk Film Fonden står blandt andet bag konferencen Picture This, der sigter mod at inspirere filmskabere til at arbejde smartere og at være mere innovative ved at bruge ny teknologi til at optimere arbejdsgange, maksimere produktionsværdien, øge den kunstneriske kreativitet og styrke den fortsatte udvikling af filmen som kunstform. Ligesom Nordisk Film Fonden også støtter den alternative filmskole Super 16, som har fostret en lang række talenter. Nordisk Film Fonden er den eneste almennyttige fond i Danmark rettet mod den danske filmbranche, og har en årlig bevilling på fem mio. kroner.