11.11.2021
For femte år i træk er Nordisk Film Fondens tre hæderspriser blevet overrakt under én samlet prisuddeling: Nordisk Film Prisen går til filminstruktør Jonas Poher Rasmussen og producer Monica Hellström. Ove Sprogøe Prisen går til skuespiller Nicolai Jørgensen. Erik Ballings Rejselegat går til filminstruktør og manuskriptforfatter Lisa Jespersen og manuskriptforfatter Sara Jønsson.
For femte år i træk har Nordisk Film Fonden her til aften uddelt sine tre årlige hæderspriser under én samlet prisuddeling: ISBJØRNEN. Uddelingen blev fejret ved et gallaarrangement for den danske filmbranche i Nordisk Films studier i Valby med Birgitte Hjort Sørensen ved roret som årets vært. Nordisk Film Fondens fokus er at udvikle og synliggøre filmtalenter i verdensklasse – for uden talenter, ingen dansk filmbranche.
Årets prismodtagere er: filminstruktør Jonas Poher Rasmussen og producer Monica Hellström, der modtog Nordisk Film Prisen 2021 på 115.000 kr. (1.000 kr. gange Nordisk Films alder), skuespilleren Nicolai Jørgensen, der modtog Ove Sprogøe Prisen 2021 på 50.000 kr., samt filminstruktør og manuskriptforfatter Lisa Jespersen og manuskriptforfatter Sara Jønsson, der modtog Erik Ballings Rejselegat 2021 på 75.000 kr.
Nordisk Film Prisen 2021 går til Jonas Poher Rasmussen og Monica Hellström
Jonas Poher Rasmussens banebrydende, animerede dokumentarfilm ”Flugt” er historien om instruktørens gymnasieven Amin, som for første gang fortæller om sin dramatiske rejse fra Afghanistan til Danmark for 25 år siden. ”Flugt” havde dansk premiere 17. juni, er Danmarks Oscar-kandidat og har allerede vundet et væld af priser – senest Nordisk Råds Filmpris 2021 samt priser ved filmfestivaler i bl.a. Sundance, Annecy og Göteborg.
Jonas Poher Rasmussen er uddannet fra den alternative filmskole Super16 i 2010. Han debuterede med ”Noget om Halfdan” (2006) om sin farfar, forfatteren Halfdan Rasmussen, og har desuden lavet filmene ”Searching for Bill” (2012) og ”Det han gjorde” (2015). Monica Hellström er kandidat i Filmvidenskab fra Københavns Universitet og har gennem årene produceret en lang række dokumentarfilm. Siden 2010 har hun været producer på Final Cut for Real, som står bag flere Oscar-nominerede dokumentarfilm.
Lina Flint, forperson for prisudvalget, understregede i motivationen for årets pris, at der ikke var nogen tvivl om, at den skulle tildeles Jonas Poher Rasmussen og Monica Hellström: ”I har med ”Flugt” i den grad tilført det danske filmmiljø noget særligt. Først og fremmest har I beriget os med en smuk, rørende og eksistentiel fortælling om flugten fra en brutal virkelighed og jagten på et hjem. (…) I er samtidig lykkedes med at udbrede kendskabet til animeret dokumentar. En ny filmisk genre der har givet jer mulighed for at smelte form og indhold sammen og åbne en særlig dør ind til publikums indlevelse og forestillingsevne. I har sat dansk film på verdenskortet og stormer mod op til flere Oscarnomineringer (…) Og I har ikke mindst vist os hvordan frugten af den udprægede kollektive skabelsesproces ser ud.”
Blandt de tidligere modtagere af Nordisk Film Prisen finder man blandt andre Lars von Trier, Anders Thomas Jensen, Danica Curcic, May el-Toukhy, Gustav Möller og sidste års vinder Malou Reymann.
Ove Sprogøe Prisen 2021 går til Nicolai Jørgensen
Nicolai Jørgensen slog benene væk under såvel kritikere som publikum i Grønnegårds Teatrets opsætning af Holberg-klassikeren ”Jean de France”, hvor han viste et fuldstændig afvæbnende komisk talent. Han er uddannet på Den Danske Scenekunstskole i København i 2018 og har desuden gjort sig bemærket i flere forskellige tv-serier, bl.a. ”Badehotellet”, ”Herrens veje” og ”Doggystyle”.
Filmkritiker Kim Skotte fremhævede i prisudvalgets motivationstale Nicolai Jørgensens ”rotunde og opblæste Jean de France” og sagde bl.a., at ”Nicolai Jørgensen er blevet kaldt en bræddebisse. Sådan en krabat er en skuespiller, der i dén grad nyder at føre sig frem på de skrå brædder. Den slags smitter ad Pommern til. Nicolai Jørgensen har på ganske få år lært at tøjle det mest teatralskes fristelser og i stedet kunne overgive sig til sin helt egen personlige adgang til komik, timing og sårbarhed. Tilsat en generøsitet overfor de medspillere, som måske godt kunne blive lidt forpustede udsat for sådan en hvirvelvind af vid.”
Ove Sprogøe Prisen er en skuespilpris og uddeles i år for 16. gang og er tidligere givet til bl.a. Lene Maria Christensen, Mia Lyhne, Cecilie Stenspil, Nikolaj Lie Kaas, Pilou Asbæk, Danica Curcic, Ulrich Thomsen, Johanne Louise Schmidt, Nikolaj Coster-Waldau, Katrine Greis-Rosenthal, Esben Smed og senest Mille Dinesen.
Erik Ballings Rejselegat 2021 går til Lisa Jespersen og Sara Jønsson
Erik Ballings Rejselegat blev stiftet af Nordisk Film Fonden i 2006. Prisen er på 75.000 kroner og uddeles som rejselegat, fordi Erik Balling sammen med kollegaen Henning Bahs i mange år viste, at "rejser befordrer inspiration og skaberlyst - og giver kræfter til nye indsatser".
Årets legatmodtagere er Lisa Jespersen og Sara Jønsson, der brød igennem i 2021 med det humoristiske drama ”Hvor kragerne vender” om den unge kvinde Laura, der har lagt afstand til sin familie på landet for at leve et kunstnerisk bohemeliv i København, men for en stund vender tilbage til sin hjemstavn for at deltage i brorens bryllup. Lisa Jespersen er uddannet filminstruktør fra Den Danske Filmskole i 2017, mens Sara Jønsson er uddannet manuskriptforfatter fra Den Danske Filmskole i 2019 – hun har desuden skrevet filmene ”Guldkysten” og ”Miss Osaka” sammen med Daniel Dencik.
Trin Hjortkjær Thomsen, producer hos Nordisk Film Production, sagde bl.a. følgende i sin motivationstale: ”Hvor Kragerne Vender” er en moderne Erasmus Montanus-historie der er fortalt med stor indlevelse, poesi og charme. Lisa og Sara viser med filmen, at de ikke er bange for at tage favntag med diverse klicheer, men deres lige dele hjertelige og spiddende turnering af hjemstavnsdramaet gør, at man som publikum både kan grine og græde med historiens fejlbarlige karakterer.”
Tidligere modtagere af Erik Ballings Rejselegat tæller bl.a. Susanne Bier, Martin Zandvliet, Ask Hasselbalch, Sabine Hviid, Ditte & Louise og senest Louise McLaughlin.
Om Nordisk Film Fonden
Nordisk Film Fonden har bidraget til udviklingen i den danske filmbranche gennem snart 30 år. Vores nuværende fokus er at styrke filmfortællingen til fremtiden, bl.a. ved at udvikle og synliggøre filmtalenter i verdensklasse.
Nordisk Film Fonden hjælper unge talenter ud i verden ved hjælp af legatportionerne Store Isbjørn og Lille Isbjørn. Via Isbjørnens Projektstøtteordning og Signaturprojekter igangsætter og støtter vi aktiviteter, som bidrager til nytænkning og filmtalenter af høj kvalitet.
Nordisk Film Fonden står blandt andet bag konferencen Picture This, en indsats som skal inspirere danske filmskabere til at anvende teknologi til at styrke den fortsatte udvikling af den filmiske kunstform. Desuden støtter Nordisk Film Fonden bl.a. ”XR Cinema” som er et Erhvervs-PhD-projekt der undersøger hvordan XR (Extended Reality) kan udvikle et nyt filmformat; ViZART 2.0 The Real-Time Filmmaking Lab, som tager udgangspunkt i film- og animationsbranchens behov for at forberede sig på fremtidens real-time teknologier og virtual production (VP); VFX-platformen.dk – fremtidens filmfortællinger; Manuskriptskolen for Børnefiktion, samt filmskolerne Super16 i Kbh. og Super8 i Aarhus.
Nordisk Film Fonden er den eneste almennyttige fond i Danmark rettet mod den danske filmbranche og har en årlig bevilling på fem mio. kroner.
Læs mere om fonden her: Nordisk Film Fonden